Interview Aimé Kerckhof

Aimé nam in 2021 afscheid als bestuurslid van Samana Dudzele.
Voorzitter Dirk bracht hem een bezoekje met een geschenk voor zijn jarenlange inzet. Met een kort interview trachten wij wat meer te weten over zijn verleden en toekomst.
Samana: Vertel eens Aimé van waar ben je afkomstig en hoe ben je in Dudzele verzeild geraakt.
Aimé: Ik ben geboren in Westkapelle op 18/02/1925 uit een hoveniersfamilie die ondermeer groentenplantjes aan de man bracht. Ik volgde de opleiding hovenier aan de tuinbouwschool te Roeselare. Na mijn studies kreeg ik de kans om naar Congo te trekken als koloniaal. Zes jaar heb ik gewerkt in de plantages van onze voormalige kolonie.

Aimé Kerckhof

Samana: Na je Congo-tijd belandde je bij de meubelfirma Cocquyt. Hoe ging dit?
Aimé: Mijn zus Maria huwde met Octaaf Cocquyt; die had toen in Dudzele een toonzaal en meubelatelier in de Kerkstraat (nu St. Lenardsstraat). Ik kon daar beginnen als spuiter van afgewerkte producten.
Samana: En van het een kwam het ander: je leerde in Dudzele algauw Irène Maenhout kennen.
Aimé: Irène was van een bekende Dudzeelse familie en wij huwden in 1960. Toen de firma Cocquyt verhuisde naar Sint-Kruis, vroeg Octaaf mij of ik de toonzaal in Dudzele verder wou openhouden in eigen beheer. Dit deed ik dan ook graag tot ik in mijn huidige woning de voorplaats voorbehouden hield voor nog meer verkoopsruimte. Ik bleef in dienst bij Octaaf tot mijn 60 jaar maar mijn vrouw Irène bleef de zaak in Dudzele verder uitbouwen tot vooraan in de jaren 1990.


Samana: Je verloor je echtgenote Irène in 2008. Zij was één van de eerste kernleden van Ziekenzorg Dudzele. Jij volgde haar als het ware op als bestuurslid tot je onlangs ontslag nam, laat ons zeggen wegens je respectabele leeftijd:
je werd dit jaar 96 jaar !
Aimé: Inderdaad maar de jaren staan niet stil en ik vond steun en toeverlaat bij mijn huidige partner Maria Vandenbroucke. Met haar wil ik nog vele jaren doorbrengen.

Aimé en Maria

Samana: Je was ook een tijdje misdienaar in Dudzele waar je vooral bij begrafenissen in de week een handje hielp bij pastoor en koster. Had je nog andere hobby’s of bezighoudingen?

Aimé: Vroeger was ik nog een tijdje lid van de BJB te Westkapelle en ik tuinierde graag. Maar de laatste jaren reisde ik heel veel onder de vleugels van Samana.
Wij, Maria en ik, reisden o.a. naar Spa, Lourdes, Nieuwpoort, Zandhoven, Zwarte Woud, enz.… Deze reizen zijn heel goed georganiseerd en ik raad het iedereen aan.

Samana: Zo Aimé, ik wens je het allerbeste toe, op naar de 100 en van harte bedankt voor je jarenlange belangloze inzet voor Samana Dudzele. Het ga je goed!

Aanvulling: op Pasen 31 maart 2024 overleed Aimé na een kort verblijf in het ziekenhuis. Hij werd 99 jaar oud.

Tekst en foto’s: Dirk Pieters, voorzitter Samana Dudzele (2021)