Historiek

Op 21/03/1994 kwam een aantal Dudzeelse mensen samen bij pastoor Laleman om een afdeling van Ziekenzorg op te richten.
Uit die groep werd een kern gevormd die het bestuur uitmaakt.
Dit bestond in 1994 uit de volgende personen:
proost E.H. Gaspard Laleman, Angèle Sneyaert, Irène Maenhout, Jozef Vermeulen, Julienne Sneyaert, Marcella Van Parys, Maria De Weert, Marie-Louise Vermeire, Simonne Van de Sompele en Valère Obreno.

Zij kwamen nog 3 keer bijeen: op 9 mei, op 2 augustus en ten slotte op 19 september 1994 om de allereerste activiteit voor te bereiden.
Dan was het zover: op woensdagnamiddag 28 september 1994 in de zaal van De Lenaard had de voorstelling van Ziekenzorg Dudzele plaats. Er werden toen al pannenkoeken aangeboden, uiteraard met lekkere koffie of thee.
De verwachtingen waren verdeeld; uiteindelijk werden er niet minder dan 61 aanwezigen geteld. En zo was de basis gelegd van een nieuwe Dudzeelse vereniging die een definitieve plaats veroverde binnen het ruime aanbod van cultuur en ontspanning in onze parochie.

De 2e activiteit vond toen kort nadien plaats in november 1994 maar er werd verhuisd naar De Schorre, omdat die wat ruimer was dan De Lenaard.
De 1e voorzitter (ster) was Maria De Weert, zij bleef dit doen tot 2003. Haar man Jozef Vermeulen deed het secretariaat-penningmeesterschap. Als ondervoorzitter werd Simonne Van de Sompele aangesteld, zij is dit nog steeds.
In 1996 vervoegde Marie-Jeanne Dendooven het bestuursteam.

Op 1/9/2003 werd Maria De Weert opgevolgd door Imelda Van de Vyvere in een duobaan met Simonne Van de Sompele. Twee jaar later (in 2005) gaf Jozef Vermeulen het papierwerk en het goede beheer van onze financiën door aan Christiane Huys. Zij doet dit nog steeds met enorme nauwkeurigheid.

Enkele jaren later werd het bestuur versterkt met: Antoon Claeys, Monique Van Acker, Irène Dobbelaere, Aimé Kerckhof, Yvette Vanden Bossche en Magda Ceuterick. En mocht u nog twijfelen: Imelda gaf haar voorzitterschap door in september 2014 aan Dirk Pieters, de huidige voorzitter.
In 2020 kwam Catherine Bekaert het bestuursteam versterken. Recent in 2023 werd Jo Van Ongevalle aanvaard in ons bestuur ter vervanging van Imelda Van de Vyvere.

Werking:
Vanaf het prille begin hebben wij ons voor 100% ingezet om boeiende en aangename activiteiten te organiseren. En vooral niet te vergeten: ons maandelijks bezoekje aan onze chronisch zieke of minder mobiele leden.

Sinds 1998 gaan we in de meimaand trouw op bedevaart naar Sint-Rita te Moerkerke waarna steeds een traktatie volgt met pannenkoeken. Wij quizzen al van in 1995 en de bingo-namiddagen kennen we al sedert 1996. Van in het begin (1995) houden we de Ziekennamiddag, nu heet dit “de Dag van de Chronisch Zieken en Mantelzorgers”.

Nog een jaarlijks weerkerend succes zijn de 2 uitstappen met het ‘Treintje’ in de maand juni.
Het bestuur was in 2021 samengesteld uit de volgende kern:
Antoon Claeys, Catherine Bekaert, Christiane Huys, secretaris-penningmeester, Dirk Pieters, voorzitter, Imelda van de Vijver, Irène Dobbelaere, Marie-Jeanne Dendooven, Magda Ceuterick, Monique Van Acker, Simonne Van de Sompele en Yvette Van den Bossche.
In de loop van 2023 wijzigde het bestuur en vanaf 1/9/2023 ziet dit eruit als volgt:
Catherine Bekaert, Christiane Huys (secretaris-penningmeester), Dirk Pieters (voorzitter), Irène Dobbelaere, Marie-Jeanne Dendooven, Magda Ceuterick, Monique Van Acker, Simonne Van de Sompele, Yvette Van den Bossche en Jo Van Ongevalle.

Dank aan:
De losse medewerkers: steeds paraat om de zaal in orde te zetten. Tafels en stoelen, het podium enz.. en achteraf een handje helpen om af te ruimen en de opkuis te doen: Germain en Simonne Gryson-Costers, de broers René en Roger Monbaliu en Eric Casier.
Alsook de echtgenoten van onze bestuursleden:
Guido en Jacques Dierckens, Eric Hoste, Martin Van Acker.

Bestuur Samana Dudzele anno 2022 met enkele vrijwilligers.
Bestuur anno 2022 met enkele vrijwilligers.
Ontbreken op de foto: Marie-Jeanne Dendooven en Monique Van Acker